Interculturalitatea este un domeniu nou în România, însă bine dezvoltat în USA, Canada iar în ultimii ani în Europa. Psihologia interculturală studiază influența factorilor culturali asupra comportamentului prin prisma implicațiilor psihologice.

Studiile arată că stabilirea într-o altă țară poate conduce la diverse manifestări psihice, de la anxietate la depresie dar poate avea și implicații benefice, cum ar fi accelerarea procesului de maturizare.

Interesul meu pentru interculturalitate a început în 2003, când am realizat un studiu comparativ asupra “Factorilor de personalitate la adolescenții români și unguri’’.

Am continuat mai târziu prin teza de masterat ‘’Integrarea psihologică și socioculturală a emigrantului român în Franța’’. Ulterior am efectuat un alt studiu,’’Transformare și individuare în context intercultural’’.

Am experimentat personal ce înseamnă schimbarea de reședință de la o țară la alta, iar profesional am lucrat și colaborat cu persoane care au avut astfelde schimbări în viață.

Privind din cele trei perspective, și anume studiile efectuate, experiența personală și cea profesională, știu că nu este ușor din punct de vedere psihologic deoarece schimbarea de reședință implică și transformări psihologice.

Cu toate acestea, a trăi într-o țară străină reprezintă o provocare iar elementele care ne ajută sau care, din contră, ne blochează adaptarea, sunt cele legate de cultura respectivei țări și de locuitorii săi. Învățăm să ne adaptăm și în același timp să nu ne pierdem identitatea. Învățăm să iubim noua cultură fără a o renega pe cea de origine.

De aceea, vă invit să descoperim care sunt provocările cu care vă confruntați într-o nouă țară dar și care sunt soluțiile pentru o mai bună integrare.