Workshop Transformarea pozitivă a situaţiilor conflictuale prin Comunicare Eficientă și Ascultare activă

http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2014/cum-sa-comunicam-eficient

Cu toții știm că la baza relațiilor umane se află Comunicarea, ea fiind o componentă esențială în viața noastră așa cum este familia, partenerul de viață cât și prietenii sau colegii.Interacțiunile dintre noi sunt formate de așteptările pe care le avem de la ceilalți, și nu de multe ori aceste așteptări ne sunt înșelate tocmai datorită unei comunicări neadecvate și distructive. Cele mai multe conflicte pornesc de la Comunicare, însă este adevărat și că mare parte dintre conflicte pot fi rezolvate numai prin Comunicare adecvată.

Comunicarea este cea care ne permite să învățăm, să devenim conștienți de noi înșine dar și de ceilalți, ea fiind esențială în dezvoltarea noastă. Abilitățile dezvoltate de comunicare ne ajută să avem relații sănătoase cu ceilalți, să avem un job mai bun (studiile arată că abilitățile de comunicare reprezintă unul dintre cei mai importanți factori ai reușitei profesionale), să ne facem cunoscute ideile, să fim apreciați.

Comunicarea este o artă iar dacă înțelegem care sunt avantajele aduse de aceasta, dacă învățăm care sunt bazele comunicării, dacă nu uităm să fim sensibili la nevoile celorlalți dar să fim atenți și la ale noastre, atunci putem spune că am adus arta mai aproape de sufletul nostru:)

De ce să vii?

Atelierele te pot ajuta în optimizarea relațiilor cu ceilalți prin comunicare eficientă, îți pot îmbunătăți abilitățile de comunicare și te vor ajuta la creșterea încrederii în sine și la dezvoltarea inteligenței emoționale.

Pe parcursul celor 5 întâlniri vei învăța care sunt diversele forme de comunicare, vei descifra mesajele comunicării nonverbale și vei cunoaște strategii de transformare pozitivă a conflictelor. De asemenea, vei cunoaște ce mecanisme psihologice sunt implicate în comunicarea ineficientă și în cea agresivă.

Atelierele se adresează tuturor celor care își doresc să afle care sunt regulile esențiale ale comunicării cu ceilalți, fie că sunt parteneri de cuplu, colegi, prieteni, părinți sau copii.

Ce este Comunicarea și care este importanța acesteia în relațiile interumane? Elementele comunicării. Cum comunicăm, care este stilul actual de comunicare al fiecăruia?  Ce înseamnă ”Abilitățile de comunicare” și care sunt acestea.

Cele mai întâlnite blocaje în comunicare, de la prejudecăți, la sentimente și emoționalitate. Barierele psihologice și culturale. Dialogul, reguli esențiale.

Comunicarea nonverbală și impactul ei psihologic: Tonalitatea, Limbajul corpului, Contact vizual, Expresia facială, Jocul cu diverse obiecte în timpul comunicării, Tăcerea.

Conștientizarea limbajului nonverbal și importanța acestuia. Adaptarea mesajului verbal și a celui nonverbal.

Ascultarea activă, oare ce vrea să însemne și cu ce mă poate ajuta pe mine ? De ce să îi ascult pe ceilalți, la ce îmi folosește?

Explicarea diverselor  tipuri de ascultare activă și impactul acestora. Ascultarea în momentele dificile, atunci când ești sub impulsul sentimentelor, al emoțiilor sau în situații încărcate emoțional.

Tehnici de ascultare activă și cum să fim atenți la nevoile celorlalți. Rolul întrebărilor.

Ghid de Comunicare Eficientă adecvat diverselor situații de viață. Cum să îți spui părerile într-un mod constructiv (cum să oferi un feed-back constructiv).

Transformarea pozitivă a situaţiilor conflictuale: Cum să gestionăm conflictele și cum să ne axăm pe soluții și nu numai asupra problemelor.